Schimb si returnare de marfa
Cumpărătorul are dreptul de a refuza comanda în orice moment înainte de a primi mărfurile, cu excepția cazului în care aceasta contravine oricăror obligații specificate în contract.
Consumatorul este obligat să verifice calitatea și conținutul bunurilor în momentul primirii în prezența unui reprezentant al companiei sau a curierului care a livrat bunurile consumatorului. După aceasta, orice pretenții legate de defecte, ambalaj și aspect nu vor fi luate în considerare.
După ce cumpărătorul primește bunurile, schimburile și retururile se efectuează în conformitate cu Legea nr. 105 din 13-03-2003 privind protecția drepturilor consumatorilor.
Schimburile și returnările nu sunt posibile dacă:
- au trecut mai mult de 14 zile de la primirea mărfii;
- cumpărătorul nu poate prezenta un document care să confirme faptul achiziției (chitanță de numerar, factură fiscală);
- produsul este realizat la comanda;
- mărfuri cu dimensiuni nestandard;
- bunuri cu logo, simboluri, text și alte tipuri de personalizare aplicate comenzii clientului pe produsul în sine, elementele acestuia sau ambalaj;
- bunuri cu urme de utilizare;
- mărfuri cu ambalaj lipsă, deteriorat sau imposibil de vândut.
Rambursările se fac în numerar sau prin transfer bancar în termen de 5 zile lucrătoare de la data depunerii cererii de retur.
În conformitate cu legea, următoarele produse nu sunt supuse schimbului sau returnării:
- Articole de bijuterie (articole din metale preţioase, cu pietre scumpe, din metale preţioase şi montate cu pietre semipreţioase şi sintetice, pietre preţioase şlefuite).
- Confecţii şi articole din tricot (articole de lenjerie de corp, lenjerie de pat, articole de ciorăpărie).
- Articole de igienă individuală (periuţe de dinţi, piepteni, agrafe, bigudiuri, pensete, aparate de ras manuale sau electrice şi alte articole destinate îngrijirii corpului).
- Articole de parfumerie şi cosmetică.
- Mărfuri textile (ţesături din bumbac şi tip bumbac, in şi tip in, lână şi tip lână, mătase şi tip mătase, panglici, bandă de bordură etc.).
- Cabluri (conducte electrice, cabluri, şnururi).
- Materiale de construcţie şi de finisare, alte mărfuri comercializate la metraj (linoleum, peliculă, mochetă etc.).
- Produse şi materiale din mase polimerice ce au contact cu produsele alimentare, inclusiv cele jetabile (veselă şi accesorii pentru servitul mesei şi bucătărie), ambalaje, articole pentru păstrarea şi transportarea alimentelor (canistre, bidoane, butelii, butoaie).
- Produse chimice de uz casnic, pesticide şi preparate agrochimice.
- Mobilă de menire socială (garnituri şi seturi).
- Autoturisme şi articole moto-velo, remorci şi agregate, mijloace mobile pentru mica mecanizare a lucrărilor agricole, nave pentru plimbări şi alte mijloace de transport naval de menire socială.
- Mărfuri tehnice complexe de uz casnic pentru care sunt stabilite termene de garanţie (aparate electrocasnice, aparate radioelectronice, aparate de calcul şi multiplicare, articole foto-chino, aparate de telefon (fixe şi mobile) şi de faximil, instrumente muzicale electrice, echipamente şi utilaje ce funcţionează cu gaze şi dispozitivele acestora).
- Articole pentru profilaxia şi tratamentul unor boli în condiţii de domiciliu (articole pentru ocrotirea sănătăţii publice şi pentru igienă din metal, cauciuc, textile şi alte materiale, instrumente, dispozitive şi aparate medicale, remedii pentru igiena cavităţii bucale, lentile pentru ochelari, articole pentru îngrijirea copiilor, preparate farmaceutice).
- Jucării.
- Produse intime pentru adulți.
În Republica Moldova, organismul însărcinat cu protejarea drepturilor consumatorilor este:
Agenția pentru Protecția Consumatorului
Adresa: Chisinau, str. Vasile Alexandri, 78
Tel: (022) 74-14-64
E-mail: consumer@apc.gov.md
Site: www.consumator.gov.md